Nutelladagen

NutellabullarVem älskar inte choklad, så vem älskar inte Nutella som nästan är snäppet bättre?! Vi på Commerceredaktionen kan iaf inte säga nej till dessa godbitar. Gör måndagen kul med lite bak och mys och fira Nutellans dag med oss.

Nedan hittar ni ett saftigt recept på Nutellabullar och glutenfria Nutellagrottor!

Detta recept ger ca 30 bullar och tar ca 1h 30 min för att förbereda och baka.

Ingredienser
50 g jäst
150 g smör, smält
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
11-12 dl vetemjöl special
3-4 msk Bregott, rumstempererat

Fyllning
2-3 dl Nutella

Pensling
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175-180 grader (varmluft)
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och temperera upp till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt smörmjölk blandningen och lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och rör i mjölet lite i taget. Använd gärna degkrok och arbeta till en jämn smidig deg (Spara lite mjöl till utbakning)
4. Medan degen arbetas, klicka i rumstempererat Bregott och låt det arbetas in i degen. (Detta gör bullarna extra saftiga)
5. Låt sedan degen jäsa under handduk i ca 40 min. (pudra över lite mjöl)
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till ca 50×40 cm
7. Bred på ett lager Nutella över hela degen.
8. Vik degen dubbel och skär långa smala remsor (ca 30 st)
9. Ta varje remsa, tvinna den lite och nysta upp den som ett garnnystan.
10. Lägg alla nystan i bullformar och låt jäsa ytterligare 20 min.
11. Pensla med ägg och toppa med pärlsocker, sätt in i mitten av ugnen i 8-10 min tills bullarna är gyllene. (ser du att ugnen bränner på för mycket och att bullarna blir för mörka, sänk till 160 grader)
12.  Ta ut gyllene färska Nutellabullar och njut till kaffet eller varför inte ett stort glas mjölk ♥

Nutellagrottor

Lånad bild av http://systrarnasdrommar.blogg.se (Dessa grottor är inte glutenfria)

Glutenfria Nutellagrottor

Detta recept ger ca 15 st grottor och ta ca 30 min att baka.

Ingredienser:

125 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl (50 g) marsanpulver
2 1/2 dl glutenfri mjölmix eller potatismjöl

Fyllning:

Nutella

Gör så här:
  1. Rör smör och strösocker poröst.
  2. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smöret. Blanda till en deg och ställ kallt i minst 15 minuter.
  3. Rulla ut degen till två längder, skär i bitar och forma till bollar.
  4. Lägg bollarna i bakformar placerade på en plåt.
  5. Gör en fördjupning i mitten av varje boll med tummen eller baksidan av en tesked. Klicka i Nutella.
  6. Grädda Nutellagrottorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.