10 barnprogram vi minns från 70-talet

Commerce firar ju som bekant 50 år detta år och därför kommer vi att bjuda på några tillbakablickar från de årtionden vi passerat. Vi fortsätter nu med 70-talet!

1. Beppes godnattstund

De två första säsongerna av Beppes Godnattstund sändes i svartvitt och blev mycket uppmärksammat för sitt annorlunda innehåll. Beppe Wolgers ligger iklädd pyjamas i en stor säng, tillsammans med dockorna Hungran, Busan, Gäspan och Kraman. Sigrid sitter bredvid på pottan och avslutar alltid programmet med sin enda replik ”Fäääääärdig!

2. Trolltider

Trolltider sändes som SVT:s julkalender 1979. Den handlar om de små trollen som tillhör ett småfolk som inte mäter mer än 12 centimeter i strumplästen.

3. Boktipset

Ni-nanna-na-ni-na… Ja så inleddes avsnitten av Boktipset. Låten som nynnas är ”The Swimming Song” av Loudon Wainwright III. Programledaren Stefan Mählqvist satt i en regnbågsfärgad soffa och läste ett stycke ur den bok tittaren därmed blev tipsad om.

4. Fablernas värld

Barnprogrammet Fablernas Värld inleddes av att rollfiguren Ugglan läser nyheter ur tidningen Fablernas värld. Avsnitten innehöll vanligen en sedelärande historia och avslutades alltid med några kloka råd samt orden ”Simma lugnt”.

5. Fem myror är fler än fyra elefanter

Fem myror är fler än fyra elefanter är barnprogrammet som lärde barn läsa och räkna på 70-talet. Med Magnus , Brasse och Eva blev det både enkelt och roligt! Kommer du ihåg Brasses ”Lattjo-lajban-låda”, där han presenterar fyra djur, varav ett skall tas bort? Aldrig kunde man gissa rätt! 😉

6. Tårtan

…Tåååårtan! Tårtan handlar om tre bröder – Frasse, Janos och Hilding – som lämnar sjömanslivet och av en händelse blir ägare till ett bageri. De tre bröderna vill bara köpa något gott på Ellens bageri, men innehavarinnan har tröttnat på bageriet och skänker hela butiken till de tre sjömännen.
Mycket av handlingen var improviserad, men varje avsnitt var en parodi på en filmgenre; till exempel var ett avsnitt filmat som film noir och avsnittet med Mjölmannen parodierade superhjältar.

7. Vilse i pannkakan

Programmet Vilse i pannkakan handlar om en pojke som inte vill äta upp sin pannkaka. Istället börjar pojken fantisera om de varelser som kan tänkas leva på och inuti den nu jättelika pannkakan. Känner du igen frasen: ”Det är ditt fel, Staffan Westerberg”. Inte? Fråga i så fall nån som var med på 70-talet!

8. Ville, Valle och Viktor

Ville, Valle och Viktor var ett barnprogram som handlade om de hemlösa artisterna Ville och Valle och den levande dockan Viktor som gav sig ut i samhället för att ta reda på hur saker och ting fungerar, till exempel hur vi tar hand om vår miljö. Ofta sökte de hjälp i boken ”Farfars praktiska råd”.

9. Trazan och banarne

Avsnitten med Trazan och Banarne från 1976–1978 finns inte längre tillgängliga i SVT arkiv efter att originalbanden oavsiktligt spelades över och återanvändes, men här är i alla fall ett klipp från senare tid!

10. Anita och Televinken

Anita och Televinken (en marionettdocka) underhöll barn i sitt program som ofta lärde ut hur man skulle bete sig i trafiken.

Vill du se fler tillbakablickar? Spana in #Commerce50