Hitta din signaturdoft!

938x440_blogg_Stilguiden_header

1_500x755_ClaudiaDet finns många olika dofter att välja bland, så hur hittar du den perfekta doften för just dig? Claudia på Kicks ger praktiska tips och hjälper till att guida rätt i den underbart doftande parfymdjungeln. 

Vad är en signaturdoft? 

– Det är doften som kompletterar dig och din personlighet och som du själv aldrig får nog av. Din signaturdoft är ett säkert kort att falla tillbaka på, oavsett hur många parfymer som finns i din doftgarderob. 

Så hur ska jag bära mig åt för att hitta den perfekta doften för just mig? 

  1. Våga be butikspersonalen om hjälp. Vi ställer frågor som ger oss en inblick i vad du är på jakt efter, så berätta gärna vad du gillar för typ av doft och vad du använt tidigare.

  2. Med hjälp av frågorna känner vi snabbt vilken doftkategori du hamnar på. Men det kan hända att du fastnar för någonting helt annat än vad du tänkt från början, att du till exempel väljer en söt doft istället för en fräsch.

  3. Spraya doften på handleden och låt den lägga sig en stund. Ett tips är att inte gnugga handlederna mot varandra, för det kan förstöra molekylerna i parfymen. När doften kommer i kontakt med hudens pH-värde blir det lättare att avgöra vad du tycker om den än om du bara sprayar på en doftsticka. 

 

5_440x440_Carolina Herrera parfym Sko

 

Angående det, varför doftar en parfym annorlunda från persontill person? 

– För att allas hud har sin egna kemisk sammansättning och hur den ser ut beror på dna, hormoner och livsstil. Det är den som påverkar hur dofter binder sig till huden och hur de avdunstar. 

Är det sant att knävecken är ett jättebra ställe att applicera parfym på? 

– Ja, det är det. Applicera gärna doft på pulspunkter som handleder, armveck och knäveck för huden är som varmast där och det gör att de essentiella oljorna utvecklas och håller sig som bäst. 

4_440x440_La Nuit Trésor Nude Ed

 

Och hur får jag doften att hålla längre? 

– Ett bra knep är att använda en neutral bodylotion eller en lotion i samma doft som parfymen. Parfym har nämligen svårare att fastna på torr hy, lotionen blir lite som en primer för parfymen. 

Till sist, vilken är din egen favoritparfym? 

– Just nu har jag fastnat för Lancôme La Nuit Trésor Nude eftersom den väcker vårkänslor och har en varm rosendoft med inslag av kokos och vanilj. 

 

2_440x440_Marc Jacobs

EAU VAD ÄR SKILLNADEN? 

Det finns många olika slags kategorier av dofter. Vad som skiljer dem åt är doftkoncentrationen och om de innehåller mer sensuella eller friska noter. Även om en EdP och EdT ingår i samma doftlinje har de olika ingredienser, och ju högre doftkoncentration är desto längre varar doften:

Parfym 20-30%
Eau de Perfume 15-20% 
Eau de Toilette 5-15%
Eau de Cologne 2-4%
Eau Fraiche 1-3% 

3_440x440_Coach New York

 

SÅ ÄR EN DOFT UPPBYGGD

Toppnot – det första intrycket av doften som öppnar sinnena. Ofta lätta och luftiga citrusnoter som varar i upp till 15 min. Exempel: citron, apelsin, bergamott 

Hjärtnot – doftens hjärta och riktiga karaktär. Kommer fram när toppnoten lagt sig och avgör vilken doftfamilj doften ingår i. Utvecklas efter 15 min och är kvar upp till 2-3 h. Exempel: ros, jasmin, iris Basnot – ger kropp, livslängd och en stabil grund till doften. Basnoten utvecklas tillsammans med hjärtnoten och kan stanna kvar på huden i upp till 7 h (beroende på koncentration). Exempel: sandelträ, ek, mysk.