Gäst på bröllopsfest – Del 1

938x440_blogg_Stilguiden_header1_500x755_Gast pa brollopBröllop är det perfekta tillfället att få klä upp sig och lägga extra omsorg på makeup och frisyr. Men när är det dags att dyka upp i full nobelfest-utstyrsel och när är det läge med en knälång cocktailklänning? Vi reder ut klädkoderna och tar en titt på bröllopsetiketten inför våren och sommarens fester.

Högtidsdräkt
Så festligt det kan bli. Tänk kungabröllop. Frack eller jackett för herrarna och lång frack- eller balklänning för damerna. Gärna festliga smycken och skor. Om herrn i sällskapet har jackett kan damen ha hatt. Och handskar? Går jättebra.

Smoking
Festklädsel som bärs efter kl. 18. Här kan du tänka James Bond och Casino Royal. Herrar har svart, mörkgrå eller mörkblå smoking och fluga. Alternativt vit smokingjacka och svarta byxor. Damerna har en smoking- eller aftonklänning eller en festlig byxdress. Klänningen kan vara tvådelad och allt mellan knälång till hellång. Ju kortare klänning desto glittrigare ska den vara.

Mörk kostym

För herrarna gäller mörkblå, svart eller mörkgrå kostym med vit skjorta, gärna med en väst till. En elegant fluga eller slips är ett måste. Damerna ska ha en fin klänning som är knälång eller längre, har korta ärmar och diskret urringning. Den ska inte vara lika festlig som en aftonklänning. Här ska man inte använda byxdress, men hatt och handskar går bra.

 

 

Kavaj3_500x500_Gast pa brollop
Nu blir det mer avslappnat. Herrarna kan ha kavaj, skjorta och slips i valfri färg och det behövs ingen väst. För damerna gäller en finare klänning än till vardags, den ska helst ha ärm och diskret urringning.

Vardaglig klädsel
Välklätt men inte uppklätt. Du kan (typ) ha på dig vad du vill men det ska fortfarande vara propert. Undvik jeans, fluga och slips. Håll det ledigt men snyggt.

Tema
Det blir allt vanligare med olika teman på bröllop som 1920-tal, bohemiskt eller en viss färg. Och det är enkelt att följa klädkoderna till dessa bröllop, bara klä dig så som brudparet önskar.

4_938x500_Gast pa brollop
HUR KNÄPPT FÅR DET BLI?5_500x755_Gast pa brollop_del 2
När det är dags att bära väst eller kavaj gäller det att ha koll på knapparna. Vad ska knäppas och när? Här får du koll.

Kavaj med en knapp
Kavajen ska vara knäppt när du står och uppknäppt när du sitter ner.

Kavaj med två knappar
Bara den övre knappen knäpps. Den nedre är endast till för dekoration. Ha kavajen knäppt när du står upp och uppknäppt när du sitter ner.

Kavaj med tre knappar
Tänk “ibland, alltid, aldrig.” Den översta knappen kan du knäppa om du vill, mittenknappen alltid ska knäppas medan den understa knappen aldrig ska knäppas.

Dubbelknäppt kavaj
Knäpp alla knappar förutom den nedersta, om du inte tillhör den engelska kungafamiljen. Prins Charles och hertigen av Edinburgh är kända för att alltid ha alla knappar knäppta. När du sätter dig ner behöver du inte knäppa upp kavajen.

Väst
Knäpp allt utom den nedersta knappen.

Nästa vecka kommer del 2 av ”Gäst på bröllopsfest”, då får du lära dig mer vett och etikett för alla roliga bröllopsfester!