Gäst på bröllopsfest – Del 2

938x440_blogg_Stilguiden_header

I förra inlägget fick du lära dig allt om klädkoder och knäppningar inför bröllop, men hur är det egentligen med övrig vett och etikett? Det är viktigt att se till att både du och de andra på bröllopet får en så trevlig och rolig dag som möjligt. Här är några förhållningssätt som gör bröllopet till en succé.

2_500x755_Gast pa brollop_del 2Bara bruden bär vitt
Det är bröllopsparets dag och därför ska man inte stjäla någon uppmärksamhet från dem. Undvik därför en helvit klänning och välj bort svart (för det symboliserar sorg).

Är det okej med rött?
Ja, det är det. Det är en seglivad myt att röda klänningar skulle vara lika ”förbjudna” som vita och svarta. Men både kronprinsessan Viktoria och Danmarks drottning Margrethe har synts på olika bröllop i röda klänningar och de om några har stenkoll på etiketten.

4_500x755_Gast pa brollop_del 2Koll i kyrkan
Tillhör du brudens vänner eller familj ska du sitta till vänster i kyrkan, tillhör du brudgummens sitter du till höger. Längst fram sitter de närmast anhöriga. Bara axlar ska täckas under tiden man är i kyrkan.

Hur var det med barnen?

Om det inte specifikt står på inbjudningskortet att barnen är inbjudna så mår de bäst hemma med barnvakten. Undantag är förstås spädbarn som ammas.

2_500x500_Gast pa brollop_Gör rätt med bukett
Traditionen att kasta brudbuketten är inte svensk, utan kommer från USA. Det finns alltså inget ”krav” på att buketten ska kastas ut i sällskapet men det kan förstås ske ändå. Bruden ska då stå med ryggen åt de kvinnliga ogiftagästerna och kasta buketten bakåt, och den som fångar buketten sägs komma gifta sig inom ett år. Självklart kan bruden även vända på det hela och låta singelkillarna få tävla om buketten.

Korta tal
Det är många som vill tala och det kan dra ut på tiden. Så håll ditt tal kort och kärnfullt. Sikta på tre minuter och träna gärna innan.


1_500x755_Gast pa brollop_del 2

Undvik pinsamma anekdoter
Vad ni skojade om på möhippan eller svensexan är inte nödvändigtvis material för hela bröllopssällskapet att lyssna på. Lämna skämmiga historier om brudparets gamla ex till ett annat tillfälle.

Uppmärksamma ditt bordssällskap 

Herrar har sin bordsdam till höger om sig, och damer har således sin bordsherre till vänster om sig. Var artig och intresserad av ditt bordssällskap och skåla med hen först, sen personen på din andra sida, och sist personen mitt emot dig.

Bjud upp till dans
Brudparet inleder dansen, ofta med en vals. När de dansat själva ett par minuter brukar resten av bröllopssällskapet fylla på dansgolvet. Din första dans ska alltid ske med din bo
rdsdam eller bordsherre, sen är det fritt att bjuda upp vem du vill, även brud och brudgum.

Takt och känsla
Visst kan en öppen bar vara trevligt, men ännu trevligare är det att orka dansa och prata med de andra bröllopsgästerna kvällen lång. Känner du att du börjar bli trött så pausa barbesöken.